Ezek a magyar lakberendezési termékek már messsziről integettek nekem a S/ALON kiállításon

Jó elmenni az éves lakbendezési seregszemlére családdal vagy barátokkal, böngészni és beszélgetni, no meg felmérni, hol tart a magyar lakáskultúra, melyek azok a trenddiktáló külföldi cégek, akik szerint megéri már itt jelen lenni (nemcsak az országban, hanem ezen a kiállításon is). És még jobb olyan magyar tervezőkre, gyártókra találni, akik valami igazán szépet alkottak. A kedvenceimet válogattam nektek össze, szigorúan szubjektív és érdekmentes felsorolás következik.

Mató Dani nemrégiben alapított lámpa márkája, a Loomiosa most mutatkozott be először szélesebb közönség előtt. Hét különböző típust kínálnak, melyek Olaszországban és Magyarországon készülnek; előbbiben végzik a lámpák magját adó fekete tartóelem-alkatrész 3D-nyomtatását. Minden más viszont hazai gyártás: a nyomtatott alkatrészeket itthon felületkezelik és festik feketére, az aluminiumcsöveket is itt munkálják meg és festik színre automata gyártósoron, majd az összeszerelés kézzel történik. A lámpát több standon is kiállították, és már a kiállítóterem sötét függönyökkel kialakított, zsilipkapuként funkcionáló aulájában is ez lógott a fejünk felett. Jót tett volna nekik még némi plusz megvilágítás, mert így egy darabig tétován pislogtam a félhomályban, vajon mi is ez, talán egy újragondolt Vertigo lámpa? Aztán persze a standon közelebbről megtekintve kiderült, hogy egészen másról szól a történet: előremutató technológiával készült egy variálható, szerethető és jól használható magyar designtermék.

Loomiosa Delta, termékről infó: katt a képre.

Korábban is megcsodáltam már a S/alonon, de nem lehet – és idén sem tudtam – szó nélkül elmenni a Yoza Vertigo polc mellett. Egy strapabíró, mégis légiesen könnyed darabról van szó, amit bármilyen stílusú enteriőrben el tudok képzelni. „Az autógyáraktól indult a trend, hogy a honlapon konfigurátor segítségével lehessen változtatni az adott termék színén, méretén stb. Ez más szektorokban is elterjedt, és a Yoza honlapján is van erre lehetőség. Környezetkímélő és korszerű megoldás, ha nem kell raktárkészletet felhalmozni, a gyártás on demand történik” mesélte Józsa István tervező, akinek annyira fontos ez a téma, hogy a doktoriját is ebből írja a MOME-n. Végtelenül szimpatikus a gyártási folyamat is: saját műhelyben készülő, gyakorlatilag kézműves termék, aminek a helyszíni összeszerelését is István végzi, ha épp nem túl messzi országba – például Skandináviába – rendelnek belőle, így van alkalma megfigyelni, milyen enteriőrökbe kerül a polc. „Nagyon szépekbe; irodába is rendelnek, de elsősorban minimalista és eklektikus magánlakásokban kap helyet.”

Yoza Vertigo polc, termékről infó: katt a képre.

Franta Ági szőnyege egyszerű és nagyszerű; puha gyapjú, mely egy ősi kosárfonási technikával áll össze. A hálós szerkezetére szépen válaszol, azt gyönyörűen oldja, hogy nem klasszikus rojttal vagy elvarrással záródik: az anyag visszahurkolódik, egy kör megtétele után visszazáródik saját magába. “Az alapanyaghoz hozzájutni gyakorlatilag lehetetlen; a gyapjúfonallal és szőnyegszövéssel foglalkozó szakma védett és zárt, egy korábbi dizájn, a csillagszőnyegem kapcsán ők jöttek értem. Vettem is alapanyagot, majd egy évig állt, és nézegettem, mihez kezdjek vele, mígnem tavaly, egy több hetes zöldség-gyümölcs tisztítókúra után egy éjszaka kézbevettem, és rögtön tudtam, mit kell tennem” mesélte Ági. A teljes egészében kézimunkával készülő szőnyeg 80 óra alatt, bézs vagy szürkéskék színben, rendelésre készül el, Ági pedig némi extraként a szívét és a lelkét is beleteszi. A kislányom legszívesebben rögtön ráhemperedett volna, de mivel egy pulpitoson állították ki egy tervezőpáros által összeállított enteriőr részeként, erről gyorsan lebeszéltem.

Franta Ági szőnyeg, termékről infó: katt a képre.

Sokaknak a Krionról anyagról, illetve gyártójáról, a spanyol Porcelanosaról a fürdőszobai szaniterek ugranak be, de a magyar Socowoo máshoz használja ezt a különleges, antibakteriális anyagot. A Krion melegen hajlítható, összetett 3D-formák alkothatók belőle úgy, hogy nem lesznek illesztések, és kültérben is használható. A Socowoo különleges közületi termékeket (pl. múzeumokban vagy irodákban használható érintőképernyős kioszkokat) és magánlakásokba is illő mobiliákat gyárt belőle. „A legtöbb munkánk magyarországi irodaházakban található, ahova leggyakrabban egyedi bútorokat készítünk, de nem titkolt célunk, hogy kész termékeinkkel a magánügyfeleket is megcélozzuk. A KOOD és a TAAL kollekció két jó példa erre” mondta Néző János, aki Juhos Lehellel jegyzi közösen a Socowoot. A vizuális szakra járó 9 éves fiamat teljesen lenyűgözte az ötlet, hogy a TAAL-on a gyümölcsöket körülölelő bemélyedések alul lábként szolgálnak – nektek hogy tetszik?

Socowoo KOOD és TAAL, infó: katt a képre.

Kiemelt kép forrása: S/ALON Budapest