A festékgyártók is azt szeretnék, hogy végre mindenki nyugodjon le a pitlákba – ez 2022 színe a lakberendezésben

Tudtátok, hogy tulajdonképpen ti határozzátok meg, mi lesz az év színe jövőre? Bár a világ vezető színhatalma, a Pantone még nem rukkolt elő választásával, a hangadó festékgyárak már igen, az ő szakértőik pedig szintén a globális trendek és a fogyasztók viselkedése, a divat, a popkultúra, a dizájn, az építészet és a techipar változásait, hangulatait lekötve döntenek. Most éppen úgy, hogy jó lenne, ha mindenki lehiggadna. Aztán meg átfestené egy zöldes árnyalatra a szobáját. Vagy fordítva?

Meglepő összhang figyelhető meg idén ősszel három trendszetter festékgyártó között; a PPG, a Benjamin Moore és a Sherwin-Williams is nagyon hasonló árnyalatokat hirdetett ki 2022 színének. Kiáltsatok nyugodtan szexizmust, de egy családi ház komplett tervezési díjába le merem fogadni, hogy férfi olvasóim nagy részét itt, az árnyalatok összehasonlításánál el fogom veszteni, pláne, hogy a két legkönnyebben keverhető/összemosódó szín, a barna (bézs) és a zöld jut fontos szerephez.

Mivel a legolcsóbban és leggyorsabban úgy tudunk DIY-lakberendezni, ha átfestünk egy fókuszfalat (de akkor aztán annak a színnek ülnie kell!), egy kis szemtorna senkinek nem fog megártani. Közben pedig mantrázhatjuk az örök igazságot, hogy az árnyalat fontosabb, mint a szín maga – hiszen nincs rossz szín, csak rossz árnyalat.

Benjamin Moore October Mist 1945, forrás: katt a képre.

Kezdjük egyik személyes kedvencemmel, a Benjamin Moore festékekkel – ez az a márka, aminek a magyarországi megjelenését anno pezsgőbontással ünnepeltem. Szerintem egyszerűen nem tudnak hibázni, és bevallom, az összes idei Color of the Year közül eddig (mert még várunk ugye néhány más márka, illetve az atyaisten Pantone bejelentésére is) ez a kedvenc árnyalatom, jól és széles körben használhatónak tűnik. A lágy, ezüstös zöld szín neve October Mist 1945, a nő a képen pedig én vagyok, az új stúdiómban, a falszín nyugtató hatásának köszönhetően szokatlanul jólfésülten, munkaeszközeimmel körbevéve (hahhaha). Kolléganőmmel sokszor használunk falakra taupe és greige (azaz szürkésbézses) színeket, ezeken a közkedvelt és jól használható árnyalatokon csavart most egyet az October Mist 1945 azzal, hogy egy kis zsályazöld felhanggal a virágok szárára emlékeztető gusztusos tónust kevert ki.

Sherwin-Williams Evergreen Fog, forrás: katt a képre.

A költői elnevezésű örökzöld köd fogja uralni az otthonokat a világ legnagyobb festékgyártója, a Sherwin-Williams szerint. Ez egy szürkébb, telítettebb, nagyon amerikai árnyalat, amihez remekül passzolnak a bézs, sötétbarna, fekete színű bútorok és a fémes kiegészítők. Elképesztően pontosan lőtték be azt a színt, ami a klasszikus, olivás zöldet a merész és modern betonszürkétől elválasztja, emiatt vélhetően sokoldalúan lesz használható a festék. Már persze azokban az országokban, ahol lehet ilyet venni.

PPG Trilak Olive Sprig, forrás: katt a képre.

Tervezéskor leggyakrabban a Trilak PPG-színskálájából dolgozunk, ami a márka kifinomultabb, exkluzívabb árnyalatait tartalmazza, viszont elérhetőbb áron van, mint a Benjamin Moore. A PPG idén az Olive Sprig-re szavazott, ez egy aloe vera és zsálya ihlette szín, ami a cég szerint az újjászületést és a természet ellenállóképességét reprezentálja a pandémia után. Nagyon szép gondolat, viszont egyelőre nem látom magam előtt azt az enteriőrt, ahol a megrendelő és/vagy a kivitelező tiltakozása ellenére én teljes mellszélességgel, komplett fegyvertáram és ékesszólásom bevetésével harcolnék azért, hogy ez a military-beütésű árnyalat kerüljön a falra. Mondjuk egy country stílusú konyhabútoron, rézfoganyúkkal csinos lenne, ugye? Találtam erről a színről egy másik képet is az Architectural Digest-en, ahol már sokkal vonzóbb az árnyalat – hogy milyen is élőben, az nyilván az adott helyiség fényviszonyaitól is függ majd, kár spórolni a próbafestéssel.

Az Olive Sprig az Architectural Digest-ben

Érdekesség, hogy a negyedik trendszetter gyártó, a Dulux AkzoNobel 2022-re egy világos szürkéskék árnyalatot választott az év színének, viszont ők már 2021-re megszavazták a maguk zöldes árnyalatát, ami ráadásul szuperül sikerült: a Tranquil Dawn a klasszik franciazöldet értelmezi újra.

Dulux Tranquil Dawn

Végül jöjjön egy a szememnek szintén nagyon kedves festékgyártó; a Behr-nek ugyan nincs magyar forgalmazója, de rendszeresen nézem a színeiket inspirációként, mert annyira kreatívan és merészen dolgozzák ki őket. Valamit azért idén túltolhattak ott Kaliforniában, mert ez a lenti csodás árnyalat tökéletes példa az indokolatlan optimizmusra: ti el tudjátok képzelni, hogy 2022 olyan friss, könnyed és vidám lesz, mint a Breezaway?

Behr Breezaway