Így költsd el az otthonfelújítási támogatást, hogy megtérüljön az önerő

A 3+3 millió forintos otthonfelújítási program sokak fantáziáját megmozgatta, kérdés, sikerült-e okosan elkölteni a pénzt.

Örök kérdés, hogy megéri-e ingatlaneladás előtt felújítani. Egyesek szerint többszörösen megtérül a befektetés, mások szerint leszűkíti a potenciális vevők körét, ha a lakás egy bizonyos ízlésnek megfelelően van kialakítva. Szakemberek rendszerint azt tanácsolják, ha esélyes, hogy néhány éven belül megválnánk az ingatlantól, menjünk biztosra, és csak a garantáltan értéknövelő műszaki tartalmakat újítsuk fel. Igen ám, de sokszor a műszaki után egy esztétikai felújítás is szükségessé válik, úgyhogy nézzük csak meg közelebbről, milyen munkák azok, melyekkel nem lőhetünk mellé, és melyek azok, ahol óvatosabban kell eljárni.

A rezsimegtakarító felújításokkal, mint például a hőszigetelés, tetőfelújítás, külső nyílászárók cseréje vagy felújítása, fűtéskorszerűsítés, illetve megújuló energiatermelők telepítése, nem nagyon lehet mellényúlni – viszont van esély arra, hogy ezek nem férnek majd bele a 6 millió forintba. Ugyanakkor a rezsimegtakarítás miatt itt nem kell az ingatlan eladására várni ahhoz, hogy visszajöjjön belőle pénz, mert már ősszel alacsonyabb összegű számlákat fogunk kapni. Azért itt is akadnak olyan munkák, melyek esztétikai felújítással is járnak, és el lehet szúrni a dolgot, pl. ha hőszigetelés utáni festéskor megosztó színt választunk. (Lásd fenti kép: lila ez is, az is, de nem mindegy, milyen épített és természeti környezetben, illetve milyen házon és árnyalatban.) Ha Magyarországot nézzük, egy apró, bohém nyaralónak jól állhatnak merészebb színek, de egy vidéki, tipikus családi ház valami visszafogottabb árnyalatot kér, és az is lehet, hogy több árnyalatra lesz szükség, hogy vizuálisan tagoljuk az épületet. Ha pedig nyílászárót cserélünk, ne tegyünk egy régi házra műanyagot – válasszunk az épület stílusához illő anyagot és dizájnt.

Bár a szauna, jacuzzi vagy medence építése csak akkor javasolt, ha saját igényeinket szeretnénk vele kielégíteni, akadnak azért olyan kényelmi felújítások, melyeket senki nem fog felesleges luxusnak minősíteni. Ide tartozik a klíma beszerelése, illetve a terasz, erkély, loggia, előtető, vagy akár télikert kialakítása. Félreértés ne essék, a támogatás bővítésre nem használható fel, viszont a teraszt többévszakos helyiséggé tudjuk belőle változtatni, illetve garázsépítésre és tetőtér-beépítésre is lehet igényelni a támogatást. Arra ugyanakkor van lehetőség, hogy más forrásból (pl. csokból) végzett bővítés után a festést, tapétázást, burkolást, fűtést stb. már otthonfelújításiból finanszírozzuk.

Az okosotthon-berendezések e fenti két szempontot ötvözik, hiszen amellett, hogy kényelmi funkciójuk van, spórolni is lehet velük: távolról szabályozhatjuk, mikor induljon be a fűtés, le- vagy felhúzhatjuk (illetve napszak szerint beprogramozhatjuk) az akár szintén az otthonfelújítási támogatásból beszereltetett redőnyöket, árnyékolókat, lekapcsolhatjuk az égve hagyott világítást, fogyasztókat.

És most lépjünk a legingoványosabb talajra, jöjjenek a beltéri felújítások! A belső nyílászárók cseréjére is lehet igényelni a támogatást, de a megfelelő ajtó kiválasztása nem egyszerű. A fafurnér-felületek mutatósak, de zavaros lesz az összkép, ha nem harmonizálnak a padlóval és a lakásban található bútorok árnyalatával, illetve az sem szerencsés, ha minden egyforma barna, mintha leöntötték volna generálszósszal. Aki bizonytalan ebben, nincs szakértő segítsége, akkor megy biztosra, ha valamilyen világos (fehér, bézs, halványszürke) furnéros vagy festett felület mellett teszi le a voksát. A konyha és a fürdő állapota perdöntő tud lenni egy ingatlanvásárlásnál, és jellemzően a vizes helyiségek azok, melyek egy felújításnál a legtöbb pénzt viszik, így várhatóan sokan ezeket fogják ráncba szedni. Hol követhet el hibát, aki előbb-utóbb megválna az adott ingatlantól? Például ott, hogy túl drága háztartási gépeket vesz, vagy borsos áru, kényes burkolatokat választ. Nem ide kell a Gaggenau sütő, a borhűtő, a Dekton konyhapult, vagy drága tapéta az étkezőbe. Felesleges luxuskategóriájú mozaikokkal burkolni a fürdőszobát, többet ér a kazáncsere és egy tisztességes fehér csempe. Középkategóriás, megbízható termékeket érdemes választani, a színek esetében pedig ugyanaz a szabály, mint fent: ne legyenek megosztóak, passzoljanak több mindennel, mert nem tudhatjuk, néhány év múlva milyen trendek dominálnak majd, és milyen stílust szeretne kialakítani a jövőbeli vevőnk.

Kiemelt kép forrása: Behance.