10 mutatós lakberendezési ajándék 10 ezer forint alatt, ha megint az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi vásárlást

Garantáltan dizájnbiztos és még beszerezhető ajándékok, ráadásul azokat is meglephetjük vele, akiket nem ismerünk annyira jól. Magyar tervezőktől, retró boltokból és a legnevesebb külföldi dizájncégek termékeit forgalmazó budapesti üzletek kínálatából is szemezgettem.

Extra minőségű, általában életigenlő színekkel és mintákkal hódító párnákat tervez Mózes Laura. Ez a 6.500 forintos darab a Budapest építészeti szépségeit bemutató sorozat része, pont a várva várt angyallal. Nincs az az enteriőr, amiben nem mutatna jól!

Jön az új év, és vele a fogadalmak – hátha valaki a nagy fogyás mellett jövőre rendet is akar tartani. Ez az asztali rendszerező a világhírű svájci dizájncég, a Vitra terméke, a Mobili Mania-ban kapható 9.930 forintért. Átadható szaloncukrokkal bélelve, de akár szép íróeszközökkel továbbfejlesztve – az ajándékozott biztosan nem fogja a fejünkhöz vágni.

Különleges felületű, megkapó dísztál, mehet rá gyümölcs, bejgli, de akár karácsonyi dekor is, pld. néhány tobozzal és fenyőággal is csodásan mutathat. Zubor Lóránd korongozott, vízüveg-felületű alkotása örök darab lehet bármelyik háztartásban. A legnagyobb, L-es méret 7.990 forintért kapható a VALAMI Hazai-nál.

Bruno Bourel Párizsban született, a Sorbonne-on tanult, de már hosszú ideje Magyarországon alkotó fotóművész, akit megihletett Budapest, illetve az itt élők mindennapjai. Ez az 500 példányra limitált, a művész eredeti szignójával és sorszámmal ellátott fekete-fehér művészeti nyomat 7.000 forintért kapható a Rododendron-nál, és akár egy egyszerű ikeás keretben is csodásan mutat.

Ha karácsony, akkor a gyertyák, gyertyatartók sem maradhatnak le a bevásárlólistáról. Ezt a szabad szemmel is jól látható (majdnem 20 cm magas), rögvest tapogatásra ingerlő beton mécsestartót a brutalista építészet inspirálta. A magyar tervezőcsapat, az OBAI termékét 9.500 forintért a Ligne Roset bemutatórtermében vásárolhatjátok meg, és ha már ott vagytok, lehet gyönyörködni a többi (jóval kevésbé pénztárcabarát) bútorban és kiegészítőben is.

Pár napja nyílt meg a Solinfo újabb boltja, melyben meghatározó skandináv dizájncégek termékeit árulják. Ezt az üzletet a covid, pontosabban a komfortos és meghitt terek utáni fokozott vágyakozás hívta életre, és itt biztosan sokkal több elérhető áru darabot fogtok találni, mint mondjuk a Roche Bobois showroomjukban – de ha már arra jártok, oda is nézzetek be mindenképpen. Ezt a bekuckózásra hívogató, csavart mintájával és színeivel a mákos bejglit eszembe juttató (mindenről az jut már eszembe…) plédet 8.900 forintért lehet elvinni.

Móka, kacagás és koccintás vár arra, aki Tomay Kata magyar írók és költők, valamint a hazai bajuszkultúra előtt tisztelgő felespoharait viszi ajándékba. Ha irodalomszerető az ajándékozott, még a kedvenc könyvét is mellécsomagolnám a vonatkozó szerzőtől, úgy az igazi. A poharak 3.800 forintos darabáron kaphatók, a koccintás végett legalább kettőt ajánlott vinni ugye. Beszerezhető a régi motoros Magma lakásművészeti üzletben – bár a honlapjukon elfogyottat írnak a termékre, kapható náluk (felhívtam őket helyettetek is), hajrá.

Ha már könyvek: a Studio Nomad könyvtámasza mindent tud, amit egy jó karácsonyi ajándéknak tudnia kell; szép, hasznos, köze van a könyvekhez és bónuszként még csillog is. A fémlapot a felhasználó hajtogathatja kedvére a perforáció mentén. 9.000 forintért vásárolható meg a Hoom-nál.

Nem is lennék önazonos, ha nem tennék ide valami retrót és valami vázát, ezt a kettőt most ötvöztem. Ugye titeket is szarvasagancsra emlékeztet a repesztett máz mintázata? Értelmezhető magasságú (31 cm), és elég öblös a szája ahhoz, hogy beleférjen pár fenyőág, amire mehet néhány dísz – kész is a karácsonyi dekor. 9.400 forintért vihető a Dakenből.

Őszinte bánatomra a több magyar tervező karácsonyi asztalterítőit áruló webshop leállt a fránya covid meg az alapanyag-problémák miatt, így onnan nem tudok nektek javasolni semmit. Szerencsére a Printánál lehet még kapni ebből a juta-pamut anyagból készült mézeskalácsos asztali futóból 8.500 forintért – pont olyan otthonos és meleg karácsonyi hangulatot áraszt, amilyenre sokan vágyunk.

Kiemelt kép forrása: Bloomingville