A konyha, ami három évig készült

Az okoshűtő intézi a bevásárlást, egy robotkar bepakol a mosogatógépbe, a pult öntisztuló anyagból készült, a tűzhely pedig megfőz helyetted. Minimum ezt várnám egy konyhától, ami három évig, három asztalosbrigád közreműködésével állt össze. Csakhogy ez itt Magyarország, 2022, a csoda pedig, hogy ez a bútor egyáltalán manifesztálódott.

Elég leírnom, és már kacagok is kínomban: 2019. január végén, tehát több mint három éve szerződtünk le az ingatlan tervezésére, de csak mostanra került befotózható állapotba, és erről sem mi, sem a megrendelőink nem tehetnek.

A kiadásra szánt lakás egy különleges lakóparkban áll; Zoboki Gábor jegyzi, ennek megfelelő építészeti minőséget képvisel parkosított környezetben, fantasztikus kilátással.

Az alaprajzhoz azért hozzányúltunk, épp a konyhában: keskeny, szeparált helyiség volt, amit egybenyitottunk a nappalival, így a némileg panel miliőjű főzőhelyiség helyett kaptunk egy tágasabbat, világosabbat, ahonnan a kilátás is élvezhető. Az épület különleges formája miatt a derékszögekkel csínján bántak a lakásban, de igaz, ami igaz, amikor még egyetemistaként egy Makovecz Imre tervezte kör alaprajzú családi ház berendezésén ötleteltem, jobban rágtam a ceruzám végét.

A megrendelői brief tömören úgy szólt, hogy legyen luxi, bársony, arany, de azért modern, és vegyük figyelembe, hogy nem a tulajdonos fog benne lakni, szóval ne hozzunk be sérülékeny és drága termékeket, specifikus igényeket kiszolgáló megoldásokat.

A színeket megtolhattuk, de csak annyira, hogy szélesebb réteg számára elfogadható maradjon a kombináció, nehogy emiatt forduljon ki egy potenciális érdeklődő az ajtón. Innen nézve szerintem kifejezetten bátor dolog bevállalni egy ilyen árnyalatú konyhát, sokan még saját részre sem merik. Az egyik asztalos által nemes egyszerűséggel bilikéknek titulált szín (nem, nem emiatt szedtük le végül őt is a projektről, bár megérdemelte volna!:) saját recept, a Milesivel kevertettük ki.

Egyedi tervezés a fürdő szintén bátrabb árnyalatú mosdószekrénye is; ez a termékcsoport az egyik vesszőparipánk, mert jellemzően irreális áron lehet kapni többnyire teljesen használhatatlan darabokat. Így vagy mi tervezünk, vagy olcsó és praktikus megoldásként az Ikea Godmorgon-ra szavazunk.

Szempont volt, hogy legyen külön gardrób szoba, de emiatt be kellett áldozni a master fürdőt. Cserébe mosdótál került a gardróbba; ettől eleinte idegenkedtek a megrendelők, de kolléganőmmel biztosak vagyunk benne, hogy jó szolgálatot fog tenni, mikor például a foglalt fürdőben épp nem lehet fogat mosni a reggeli rohanásban. A franciaágy szintén saját tervezés, egyedi gyártás, azzal is megjártuk a hadak útját, de a cél, hogy szülessen egy faltól-falig háttámlás, behúzott falikaros, luxushoteleket idéző ágy szép huzattal, megvalósult.

A lakásban látható lámpák nagy része három éve még épphogy megjelent a termékpalettán; van köztük olyan is, amit kinéztem külföldön, majd kerestem rá itthoni forgalmazót, és azóta szerepel az ő kínálatában.

A lakásba extra minőségű, tömörfa, füstölt, natúr olajozott tölgypadlót választottunk, ehhez passzolnak az ajtók és a rejtett vasalatos tolóajtó is. Ezek adták azt az alapot, amire már lehetett szépen építkezni.

Most egyébként kivételesen nem a festés volt az asztalosok gondja (nincs fújókamrája/szerszáma, nem tudja/nem akarja megcsinálni, covidos lett ő/a macskája stb.), hanem egy jónevű asztaloscég házon belüli vitája miatt kerültünk mi két szék között a földre, és továbbítottak minket egy másik csapathoz, akik viszont szétbarmolták, ami addig elkészült, hogy végül egy tapasztalt szakember hozza rendbe a konyhabútort. Ehhez pedig nem is volt szükség többre, mint uszkve ezer telefonhívásra, a tervezettnél jóval több művezetésre és persze elképesztő, csaknem három évre elegendő türelemre. Nyilván ez egy szélsőséges eset, szerencsére nem a napi rutin része, de azért összegyűlt már több posztra való a magyar kivitelezői valóságról, pl. ez és ez.

A fotózás azon pillanataiban, amikor épp nem kellett pakolni/felmosni/bútort tologatni/üvegkorlátot takarítani (bizony, ilyen fenszi a tervezők élete!), lehetett inspirálódni a következő projektekhez. Mivel ezek közé a saját lakásunk is felsorakozott (akasztják a hóhért), megígérhetem, hogy még több exkluzív tartalommal szolgálok majd – a méltán népszerű “vér, verejték, könnyek” kategóriában!

Fotó: Schwarzenberger-Ludván Gyöngyi

Kiegészítők, dekorációs tárgyak: Mobili Mania, Solinfo

Párnák, tapéták: HomeDesign