A nagy konyhapult-kihívás – miért is olyan nehéz választani?

Az elmúlt évek technológiai újításai csak még bonyolultabbá tették az amúgy sem egyszerű döntést.

A gasztrohullám, a nappalival egybenyitott konyhák és az elmúlt években piacra dobott technológiai újítások miatt az egyik legfogasabb kérdés egy élettér tervezésénél a konyhai munkapult lett. Annyi megoldás kínálkozik, hogy vásárló legyen a talpán, aki nem veszti el a fonalat a kompozit pultoknál, majd legyint rá az egészre, hogy „legyen megint laminált!”. Pedig érdemes alaposan utánajárni, mert már gyakorlatilag „személyre szabható” a munkapult, és egy jó döntéssel akár végleg letudhatjuk a témát.

Az már rég nem elég, ha egy pult praktikus; esztétikusnak, amerikai konyhák esetében pedig a nappaliba illőnek, az ottani felületekkel harmonizálónak is kell lennie. (Egyébként mintha az amerikai konyha egyre inkább kimenne a divatból; hogy ennek a profibb, szeparáltabb, vagy akár fotózásra is alkalmas konyhákat igénylő főzések, vagy az edénycsörgés miatt a tévét rosszul halló férjek tömege az oka, már más kérdés.) A következőben szigorúan csak anyagárakkal számolva az olcsóbb típusoktól haladunk a drágák felé, az előnyök és hátrányok kivesézésével.

KISMÉRETŰ HIDEGBRUKOLAT

Avagy a csempézett konyhapult. Régebben, amikor még nem állt rendelkezésünkre ennyiféle szín, minta és felület, kreatívkodásra adott alkalmat, hogy tetszőleges hidegburkolatot rögzítettek forgácslapra, majd kifugázták. A hetvenes, nyolcvanas években nagy divat volt, aztán főleg vidéki, vintage konyhákban jutott helye ilyesminek. Néhány éve viszont a retródivat, a color blocking meg az ipari trendek átmentették ezt a megoldást a modern életterekbe – de szigorúan csak letisztult stílusban.

Előny: szín-, minta- és formagazdagság, hő- és vegyszerálló (az adott hidegburkolat paramétereitől függően)

Hátrány: tisztántartása a fuga miatt bonyolultabb (érdemes sötétebb színű fugát alkalmazni), jól meg kell válogatni, milyen stílusú enteriőrbe kerüljön

Ár: a legolcsóbb hidegburkolatok négyzetmétere 1.500 forintnál kezdődik

Forrás: Lakberendezés Trendmagazin

LAMINÁLT

A legnépszerűbb típus az olcsóbb kategóriából, mely elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon széles szín- és mintaválasztékban kapható. Ismertebb márkák az Egger (az asztalosok általában ilyen mintakönyvvel érkeznek), a Lechner, és persze az Ikeának is vannak laminált lapjai. Bizonyos szintig hőálló (persze ne hagyjunk rajta forró edényt sokáig), foltok sem nagyon maradnak rajta. Hátránya a karcosodás mellett az, hogy látszanak az illesztések, jellemzően ott is adja meg magát először az anyag, ami rendszerint kisebb darabokban pattan le.

Előny: széles szín- és mintaválaszték, könnyen takarítható, minimálisan hőálló, olcsó

Hátrány: illesztések látszanak, művi hatása van még a legszebb lapoknak is, használattól függően 5-10 év múlva cserére szorulhat

Ár: 5.000 forint/négyzetmétertől

Forrás: Lechner

BETONFESTÉS

A betonfestés tkp. egy méretre vágott MDF-lapra felglettelt és megcsiszolt impregnált mikrocement-bevonat. A burkolat felhordása előtt vízzáró réteget kap a felület, így még akkor sem kell tartanunk a fafelület szétázásától, ha például nem vízálló MDF-lapot használunk, hanem mondjuk rétegelt lemezt vagy bútorlapot. A betonhatás szinte ugyanolyan, mint az öntött betonpultnál, a kopásállósága, a vegyszerállósága is egyező, viszont kisebb a súlya.  

Előny: vagány design, nincsenek illesztések, a valódi betonpulthoz képest sokkal könnyebb, sav- és lúgálló

Hátrány: a felület „érhet” kissé, de ez nem mindenki számára hátrány

Ár: 15-30.000 forint/folyómétertől

Forrás: ArtiumDesign

TÖMÖRFA

Sokat vállal az, aki tömörfát munkalapnak használ. Nagyon kényes (pl. borfoltok, késnyomok látszódnak), passzolnia kell minden más fával, amit az ingatlanban használunk, nem hőálló, rendszeresen (minimum évente) kezelést igényel. A Pinterest-en csodásan mutat, de azt ugye mindenki tudja, hogy amit ott lát, annak a fele sem igaz (használhatatlan, photoshopolt, műszakilag megoldhatatlan, nem praktikus stb.) Áthidaló megoldás lehet, ha például nem a konyhai alsószekrény tetejére, hanem csak a konyhaszigetre kerül tömörfa munkalap – a hatást elérjük, és a maszatolósabb konyhai ügyeket is lesz hol intézni.

Előny: felújítható, meleg és természetes hatás

Hátrány: nagyon kényes, minden meglátszódik rajta (foltok, karcok), nem hőálló, rendszeres felújítást igényel (évente), passzolnia kell minden más fával

Ár: 25.000 forint/folyómétertől

Forrás: vtwonen

TERMÉSZETES KÖVEK

1. MÉSZKŐ ÉS MÁRVÁNY

Azért veszem őket egy kalap alá, mert bár nagyon szép kövek, egyik sem kifejezetten munkapultnak alkalmas. Mindkettő puha, porózus, mattuló; nem hőállóak, a karc és nagyjából minden más is meglátszik rajtuk, még akkor is, ha impregnáljuk (egyébként ezt fél évente érdemes megismételni, de az ún. márványpatina ennek ellenére is kialakul).  Tisztításukhoz külön szer ajánlott. A nedvességet viszont jól viselik, tehát fürdőszobai burkolatként abszolút használhatóak, mintájuk, erezetük finom rajzolatú, színük időtlen.

Előny: Esztétikus, vízálló.

Hátrány: Mattul, karcosodik, foltosodik, nem hőálló.

Ár: 20-50.000 Ft/négyzetméter

Forrás: eyeswoon

2. GRÁNIT

A klasszikus munkapult, Amerikában például a mai napig növeli egy ház értékét, ha ilyen van beépítve. Örök darab, hőálló, karcálló, viszont meleg szappanos vízzel érdemes minden használat után áttörölni, hogy tartsa a fényét. Szemcsés mintázata, fényes felülete és színei viszont megosztóak, ritka, hogy ma valaki ilyen design mellett tegye le a voksát. Viszont leírni sem érdemes teljesen ezt az ellenálló darabot; a retróhullám farvizén most mintha épp megint kezdene divatossá válni, lásd a lenti svéd megoldást, ahol a „nyolcvanasévekbarna”, de nagyon letisztult vonalú korpuszon vizuálisan tökéletes megállja a helyét a gránit.

Előny: Vágás-, hő- és karcálló.

Hátrány: Megosztó színek, minták és fényesség.

Ár: 20-80.000 forint/nm

Forrás: Nordiska Kök

KŐPORCELÁN

Ezek az extra nagy méretű kerámialapok kitűnő választásnak bizonyulnak: nemcsak szépek, valamint imponáló szín- és mintagazdagságban érhetőek el, hanem technikailag is sokat tudnak. Többféle vastagságban kaphatók, a 3,5 mm vastag hordozóra ragasztva működhet pultként, de még szerencsésebb választás a 7 mm-es verzió – ez is nagyon elegáns, vékony. Többféle márka is elérhető, pl. a Kerlite, a Magnum vagy a Laminam. Mivel ezek a lapok hatalmas, 3×1 méteres táblákban érkeznek, ún. kalodadíjat kell fizetni a különleges csomagolásért, kb. 50 eurót. Sajnos az illesztés (mondjuk egy L-alakú, vagy egy extra hosszú pultnál) valamennyire látszódni fog, 1 mm-es, kiszilózott részen.

Előny: Sav-, hő-, UV- és karcálló, kemény felület, jól tisztítható, higiénikus, elegáns, természetes, újrahasznosítható, 3 méter hosszig nincs illesztés, szép minták és színek (a márványtól a rozsdáig bármi).

Hátrány: Illesztés valamennyire látszódni fog.

Ár: Színtől, vastagságtól függően 25-90.000 forint/négyzetméter (de egy táblát meg kell venni), plusz kalodadíj.

Forrás: FRAME

ROZSDAMENTES ACÉL

Nagyon higiénikus, könnyen tisztítható, viszont inkább közületi projektekben alkalmazzák. Karcosodik, és ettől nagyon hamar leharcoltnak tűnhet a konyha. Viszont ahogy a lenti kép is mutatja, ebből is lehet nagyon gusztusos és otthonos tereket alkotni, pl. ugyanazzal a trükkel, amit a tömörfánál is bevethetünk, hogy más anyagú pulttal párosítjuk.

Előny: Higiénikus, könnyen tisztítható.

Hátrány: Karcosodik, rideg hatású.

Ár: 40.000 forint/négyzetméter

Forrás: Roundhouse

ÜVEG

Az üvegpultok edzett üvegből készülhetnek a RAL-színskála bármely színéből választva. Könnyen tisztíthatóak, hő-, ütés, és törésállók, viszont karcosodnak, és nagyjából ugyanolyan gyorsan leharcoltnak tűnhetnek, mint egy rozsdamentes pult.  

Előny: Elegáns, vékony, szép fényű felület, csodálatos színekben.

Hátrány: A karcosodás miatt nagyon kell rá vigyázni, mert pont az eleganciáját veszti el egy „szétkaszabolt” pult.

Ár: 40.000 forint/négyzetméter

Forrás: Lechner

BETON

Bár ismerek olyan betonost, aki már 15 éve is gyártott ebből az anyagból munkapultot, trendivé csak az utóbbi néhány évben vált. Ha valaki beleszeret a dizájnba, érdemes tudatosítania magában, hogy tényleg betont kap; ez a felület sosem lesz annyira makulátlan, mint mondjuk egy kőporcelán munkapult. Használat közben „érik” a felület, az impregnálás ellenére is nyomot hagy rajta mondjuk egy húsklopfolás vagy a vörösboros pohár talpa. Aki viszont kedveli az „élő”, bohém felületeket, bátran bevállalhatja.

Előny: Vagány design, nincsenek illesztések, házilag is felújítható.

Hátrány: Porózus, nedvszívó, nagy a súlya (szekrénykorpusz, padlózat teherbírását ellenőrizni érdemes), évente érdemes impregnálni (kenéssel, száradással, visszapakolással ez egy napos művelet).

Ár: 50-150.000 forint/négyzetméter

Forrás: Homes to love

AKRIL

Nem mai találmány a Corian, hiszen a DuPont 1967-ben mutatta be a harmadrészt akrilgyantából, kétharmadrészt természetes ásványi anyagból álló, hőre lágyuló bármilyen végtermékké formálható kompozitot. A lenti konyhasziget jól illusztrálja, milyen fantáziadús termékeket lehet belőle létrehozni. Hátránya, hogy karcosodik, és a hővel szemben sem túl ellenálló. Vegyi anyagokkal szemben viszont igen, nem porózus, nincsenek illesztések, könnyen felújítható. Átlagos tisztítószerekkel vagy súrolóeszközökkel tisztán lehet tartani, és akár a cigaretta okozta égések is eltávolíthatók az anyag teljes cseréje nélkül. A mosogatótál pedig készülhet a pult anyagából a lappal egybeépítve. Érdemes a Corian saját lap.hu oldaláról választani a minősített feldolgozót. A Corianon kívül más márkák is gyártanak már akrilpultot, pld. a Hi-MACS, az Avonite, a Wilsonart vagy a Kerrock.

Előny: Vegyszerálló, könnyen felújítható, nincsnek illesztések, nem porózus.

Hátrány: Karcosodik, nem teljesen hőálló.

Ár: Nehéz konkrét négyzetméterárat írni, mivel az akrilpultok esetén a feldolgozók az adott munkapult márkája, formája, mérete, színe és a feldolgozás munkaigénye alapján adnak árat, de kb. 40-180.000 forint/négyzetméter között lehet kalkulálni.

Forrás: Casf

KVARC-KOMPOZITOK, PORCELÁN-KERÁMIÁK

Ezek a munkalapok a Földön található egyik legkeményebb anyagból, természetes kvarcból készülnek. A kvarchoz polimergyantát (Silestone), vagy tükör- és üveggranulátumot is (Technistone) kevernek. A kvarc-kompozitok pultok altípusai a porcelán-kerámia pultok (Dekton és Neolith); ezek készítésekor porcelánnal vegyítik a kvarcot és az üveget egy különleges eljárással: az összetevőket olyan magas hőmérsékleten és nyomáson préselik, mely a természetben évezredek alatt bekövetkező szerkezeti átalakulással egyenértékű.

Egy kvarc-kompozit pult gyakorlatilag mindennek ellenáll, a rendszeres UV-sugárzás sem fakítja, és a gyerek filctollnyomai, de még a rozsda is letörlhetők róla. Nem porózusak, nem színeződnek el, hő- és vegyszerállók, antibakteriálisak, nem karcolódnak. A Silestone, a Technistone és a Dekton 3,2 m-es, a Neolith pedig akár 3,6 méteres táblákban is kapható, így ilyen hosszig illesztések sincsenek, de ha ennél nagyobb konyhapultra lenne szükség, a köves nagyon szépen össze tudja hozni a találkozási felületeket.

Előny: Technikailag mindent tudnak, amit egy high-tech és high-end konyhapulttól elvárhatunk, széles szín- és mintaválaszték.

Hátrány: Nincs – hacsak az árát nem soroljuk ide, vagy azt, hogy épp emiatt miatt nehéz embert találni az installálásukra, a konyhát készítő asztalosok általában nem szívesen vállalják be.

Ár: A forgalmazók nem adnak meg négyzetméterárat, mivel munkadíjat is kell kalkulálniuk, plusz a forma, méretek és a szín is befolyásolja a végösszeget. Egy projekt munkadíjjal együtt körülbelül 2000 eurótól indul. Ahogy a kőporcelán pultoknál, itt is az a helyzet, hogy akinek akár csak pár centi híján, de nem elég egy tábla, meg kell rendelnie még egyet – vagy le kell cserélnie a lakberendezőjét.

Forrás: Cosentino