Nappali 268.405 forintból – így rendezd be a nagyszobát egyhavi nettó átlagkeresetből!

Bár a tizenkettőből egy fizetést nappali-berendezésre elkölteni sok helyen luxus, a bútorárak ismeretében ez az összeg nagyon kevés. Lakber-kísérlet következik: vajon milyen nappalit tudunk kihozni ebből a pénzből?

A tavalyi év egészében a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268.405 forint volt, ez lesz a büdzsénk. Ennyiből egy bútoráruházban inkább csak kanapét szokás venni (abból sem az extra méretűt és minőségűt), de sokak számára ez a keret is kimaxolt. Ráadásul az is a mai magyar realitás része, hogy akadnak szépszerével, akiknek nemhogy nappali, de még saját ágy sem jut. Szóval fogjuk csak ezt a pár fityinget/hatalmas összeget, és próbáljunk úgy bevásárolni, hogy valami otthonos és jópofa kerekedjen belőle!

Most nem számolunk azzal, hogy valaki esetleg ingyen jut hozzá bútorokhoz, de ilyen büdzsé mellett azt ajánlom, mindenki nézzen körbe családban, rokonoknál, ismerősöknél, Marketplace-en stb. elvihető darabok után. (Ez egyébként is jó móka, illetve nekem az, de talán ti is rákaptok az ízére.) Itt három okból is egy eklektikus enteriőrt rakok össze, egyrészt azért, hogy könnyebben simuljon hozzá egy később befutó retró tévészekrény, egy örökölt antik lámpa, vagy épp egy haver által készített DIY-dohányzóasztal. Másrészt azért, mert bizony sok más stílushoz ez a büdzsé nem elegendő; egy minimalista enteriőrben a tárgyak kifinomult kivitelezése kerül fókuszba, de egy polgári, art deco, vagy épp egy eredeti skandináv designt sem lehet ebből a keretből összehozni. Ráadásul sok nagyvárosunk arculatát határozzák meg a historizáló, különféle stílusok formajegyeit vegyítő épületek, az ezekben lévő lakásokban abszolút helye van ennek a lakberendezési stílusnak.

Egy eklektikus enteriőrben a színek, formák és stílusok kavalkádja segít abban, hogy ne a bútorok minőségére helyeződjön a hangsúly. Amire mindenképpen figyelni kell: kettőnél több stílust vegyítsünk, legyen benne valami klasszikus, és ne ijedjünk meg a színektől, textúráktól, mintáktól. Én itt most az egyszerűség kedvéért a retró (midcentury), a tradicionális és a skandináv stílusokat vegyítem, hiszen ezekhez olcsón hozzá lehet jutni az online áruházakban.

Kanapé

Nyilván ez a tétel viszi el a legtöbb pénzt, de nem csalunk: használható méretű, olvasáshoz-tévézéshez is megfelelő, azaz heverésre alkalmas méretű háromszemélyes, kényelmes kanapéra van szükség, aminek karfája is van. Nem elég egy várótermi szófa, de nem nagyon akaródzik erre 100 ezer forintnál többet költeni. Itt rögtön elő is bújt belőlem a prezentációs rutin, és két színben vágtam be a kanapét, merthogy kétféle ember van: az egyik, aki megőrül a kék kanapékért, a másik meg aki megőrül a kék kanapéktól. Utóbbiaknak küldöm szeretettel a praktikus szürke változatot. A kék 103.459, a szürke 101.709 forintba kerül, a továbbiakban a drágábbal fogok számolni.

Forrás: katt a képre.

Szőnyeg

Nem és nem tudok (illetve nem is akarok) ellenállni a keleti szőnyegeknek, jöhet ide is egy, persze nem eredeti, de nem is kerül többe 45.599 forintnál. A színe barátságos, meleg, a mérete 200×140 cm, ez már nem fog túl kicsinek tűnni a kanapé előtt.

Forrás: katt a képre.

Fotel

Kellene valami ikonikus is, de olcsó legyen ám! Akkor marad a replika, mondjuk az 1938-ban Argentínában tervezett pillangószék koppintása, 36.930 forintért. (A replikavásárlás ugyan meglehetősen ambivalens dolog, lásd ezt a korábbi posztot a témáról.) Az eredetije olyan modern designbútor, melyet a midcentury modern előfutáraként tartanak számon, népszerűsége 80 éve töretlen, és itt is jó szolgálatot tesz. Hol is tartunk? Még van 82.417 forintunk.

Forrás: katt a képre.

Médiabútor

Szóval hogy is lesz ebből szoba? Úgy, hogy még egyet csavarunk rajta: legyen a tévéállványunk, irattartó szekrényünk, könyvespolcunk, tálalónk (vagy ki minek használja) egy klasszikus komód. Szép a fa színe és mintázata, valamint nagyon praktikus darab. Ezt 30.000 forintért találtam a Jófogáson, marad még 52.417 forintunk.

Forrás: katt a képre.

Lámpa

A lámpánál nagyon figyelni kell a méretre, sokan esnek abba a csapdába, hogy a valósnál nagyobbra saccolják a terméket, és az végül elveszik a nappali közepén. Ez a Etsy-s midcentury-ihletésű modern kézműves darab látványos, 70 cm átmérőjű, és 36.923 forintba kerül.

Forrás: katt a képre.

Lerakóasztal

Úgyis kellene még valami skandináv is, úgyhogy forduljunk a megkerülhetetlen Ikeához. Az asztalunk 75 cm átmérőjű, használható, praktikus darab, nem csak egy kis lerakóasztal. Égen-földön nem találtam máshol ilyen jó áron dohányzóasztalt, amiben van üveg és fekete lábú, márpedig most ebbe a szobába ilyesmi kívánkozik. Legalább az a kis üveg csillogjon, de nyugodtan tegyetek még a szobába aranykeretet, tükröt stb., ezek mind mennek ehhez a stílushoz. Az asztalért 14.990 forintot fizettünk…

Forrás: katt a képre.

…azaz maradt még 504 forintunk, illetve annak, aki a szürke kanapét választaná, 2254 forintja! Kérjetek palántákat, készülhetnek hozzá diy-kaspók is, nyomtassatok a munkahelyen egy-két fekete-fehér nyomatot, és lomtalanítsatok hozzá kereteket, mert a maradék pénzből már a jutalomra koncentrálunk: kék kanapésoknak csokira, szürkéknek még egy jobb üveg borra is futja, aztán uzsgyi, jön a megérdemelt pihenés az új szobában – egészségünkre!:)

 

Pro tipp: kis költségvetésből berendezett lakásoknál csapjátok le a magas labdát, és kerüljön egy vagány szín a falra, mert az olcsón feldobja a teret. A szőnyegben található kékesszöld árnyalathoz kerestem festéket, ami a szürke kanapé mögött a Trilak Azalea Leaf. Kb. 2 literre lesz szükség egy kiemelt fal lefestéséhez, ez színkeveréssel együtt (ami sajnos pont a kékeknél nem olcsó…) nagyjából 7.000 forint. A másik, szürkés-bézses árnyalat szintén Trilak, a Grey Nuance árnyalat.